Dagboek

Verslagen van de wedstrijden

donderdag 5 november 2015

Lang geen tijd gehad/genomen om de website bij te werken 😠
Nu terugblikkend op afgelopen winter hebben we een goede winter gehad waarbij we zelfs twee keer naar de sneeuw geweest zijn. Allereerst in januari in Sankt Ulrich am Pillersee geweest voor het trainingskamp en het Nederlands Kampioenschap. De trainingsweek verliep wel redelijk de honden liepen lekker en hadden plezier de eerste dagen. Maar naar mate de week vorderde begonnen de honden minder te lopen. Uiteindelijk wel mee gedaan met de wedstrijd maar niet kunnen lopen zoals ik had gewild. Vervolgens zijn we in februari naar de Trans Thuringia gegaan om Nicolette te helpen met haar team. We hadden daar ook zelf de mogelijkheid om in de omgeving wat rondjes te sleeën met de hondjes.

Inmiddels is het nieuwe seizoen alweer begonnen.
Ik heb er inmiddels 1 trainingsweekend en 2 wedstrijden op zitten.
Het trainingsweekend van de DASSC was erg geslaagd. Leuke opdrachten gedaan met de honden en het was een leuke trail om te lopen.  Char heeft met Laia met de step mee gedaan en ik liep met de andere 3 honden met de kar met Char voorop.
Daarna de wedstrijd in Westerlo waar de honden voor de omstandigheden goed gelopen hebben. Een 3e plek als resultaat. 
Twee weken terug was de Kivo Kempentrail weer. De wedstrijd waar het allemaal begon inmiddels al weer 5 jaar terug. Ik ben met Kento,Hunter en Ima gestart omdat Laia loops was en daardoor niet de concentratie had om goed te lopen. Ze was te druk met snuffelen en doen en Kento was door haar ook helemaal van slag. Door Laia in de bus te laten had Kento er in ieder geval geen last van en kon ik met het sterkste team aan de start verschijnen. Zaterdag liepen ze ondanks het warme weer een super tijd. De hele trail bleven ze voluit gaan dus de tijd van zaterdag was ook erg goed. Zondagmiddag was het weer erg warm en bij het inspannen zag ik alweer aan Hunter dat hij er niet zoveel zin in had. Hem toch weer voorop gezet in de hoop dat hij door Ima toch zijn motivatie zou vinden maar helaas bij de start had Hunter na 15 meter al genoeg gehad en probeerde om te keren. Door hem achterop te zetten en Kento voorop te zetten moest hij wel mee met het team. Dat liep niet verkeerd tot halverwege de trail.
Een andere musher had verknoping en ging dit niet alleen uit elkaar krijgen. Uiteindelijk heb ik de honden aan een boom vast geknoopt en heb ik haar geholpen. Tijd ging toen al nergens meer over door de slechte start en de tijd die ik kwijt was aan de verknoping. Leerzame situatie voor mij en het team en al met al weer een zeer geslaagd weekend gehad. Nu een maand hard trainen om voor het eerst bij Mushing for All zo goed mogelijk aan de start te verschijnen. 

zondag 7 december 2014

De laatste wedstrijd die ik gelopen heb was Hardenberg 4 op 15 en 16 november.
De 4e keer dat Mushing Holland de wedstrijd in Hardenberg organiseerde en het was weer goed geregeld. Er lag een mooie vlakke trail voor ons klaar op zaterdag en de honden liepen echt super. Zo snel hebben ze dit seizoen nog niet gelopen.
Het resultaat was een super tijd. Zaterdagnacht was het helaas gaan regenen en dat stopte helaas niet. Gevolg daarvan was dat de trail veranderd was in een soort moeras. Zwaar,nat en blubberig. Ik was er al bang voor dat de honden veel hadden gegeven op zaterdag maar ging toch met goede moed van start op zondag. Helaas stond ik al snel stil en vast en zaten de honden in de knoop. Ik werd al gauw ingehaald en daar achter aan hebben de honden niet onaardig gelopen. Maar de wil zoals die er zaterdag was zat er nu niet in helaas. Ondanks dat toch tevreden over de inzet van de honden. Op naar de volgende wedstrijd, ik weet dat ze het wel kunnen. Ondertussen ben ik hard en zwaar aan het trainen. Op naar de volgende wedstrijd op 13-14 december. 

Beelden vanaf de wedstrijd op zaterdag 15 november.
http://youtu.be/nA0Tsbzmg4c

Maandag 3 november

Inmiddels 2 wedstrijden en 1 trainingsweekend gehad. 
Twee weken terug was er 10e keer de race in Westerlo (België).
Een leuke, gezellige wedstrijd maar helaas zat de temperatuur tegen. Het was een nazomer weekend zo warm. Op zaterdag wel kunnen starten maar de honden lekker rustig laten lopen zoveel had ik nog niet getraind ook.

Vorige week was de Kivo Kempentrail.
Waar het helaas ook weer wat warmer was. Zaterdag's goed van start gegaan maar helaas was Kento er niet bij met zijn kop.Hij had meer zin in een uitlaat rondje. Veel gestopt maar gelukkig wel kunnen lopen.
Zondag's was het te warm en werd er ingekort van 4,5 naar 2,5 km. Weer niet echt veel zin bij Kento en de anderen geloofden het ook wel. Geen resultaten maar wederom een geslaagd weekend, veel gelachen en plezier gehad. 
Hopen dat de temperaturen gaan zakken en dat ik goed kan gaan trainen voor de volgende wedstrijd in Hardenberg. 

DASSC thuisblijverswedstrijd 1 en 2 maart 2014

Na de heerlijke vakantie een weekje kunnen trainen in het bos voor de laatste karrenwedstrijd van het seizoen. De thuisblijvers wedstrijd van de DASSC in Sint Anthonis.
Doordat er veel mensen eerder terug waren vanuit de sneeuw was het gezellig druk qua teams. Ik had neefje Douwe gezellig mee genomen om mij te helpen. Zaterdags mocht ik rond 11 uur starten. De start was erg slecht na een aantal meter stond ik alweer stil omdat er een hondje moest poepen. De hele vaart en concentratie was weg en het duurde ook wel weer even voordat ik weer op gang was gekomen. Ferry was 2 minuten na mij gestart en haalde mij dan ook bij de eerste bocht al in. Gelukkig kon ik aanhaken bij hem en kon het team op afstand hem ook blijven volgen. Ik vond het een leuke trail om te lopen, er zaten wat bochten in wat, wat harde stukken maar ook stukken met veel plassen. Ik kreeg het team langs de meeste plassen gestuurd en daardoor kon ik lekker vaart houden. Op de laatste kilometer lag een diepe modderplas waar ik gelukkig de honden en de kar nog net om heen kon sturen. Andere teams hadden op dat punt vrij veel tijd verloren omdat de kar volledig weg zakte in de diepe blubber. Ik kwam dan ondanks de slechtere start tevreden over de finish. Douwe wou graag ook een rondje met de honden doen en samen hebben wij zaterdagmiddag mee gedaan met het kinderrennen. Dit is een wedstrijdje over 1 kilometer voor de kinderen die dan zelf met een step of rennend kunnen mee doen of zoals Douwe mee gaan met iemand op de kar. Douwe was knap 7e van de 13 en was erg blij met zijn mooie oorkonde en medaille. Ook bij dit rondje deden de honden het erg goed dus ik ging met de goede hoop van start op zondag om nog wat plekjes te stijgen. Helaas dezelfde start als op zaterdag weer een poeper en daarna weer veel moeite om weer op gang te komen. Dit keer werd ik niet ingehaald door een team dus de honden moesten het samen met mij doen om op tempo te komen. Na 1 kilometer begon het te lopen. Echter kwam ik na 2 kilometer een ander team tegen. De man zijn voorste honden waren met lijn en al afgebroken en liepen los in het bos. Mij werd gevraagd dit door te geven aan de volgende post zodat zij met de quad er achter aan konden gaan. Bij de volgende post gestopt om het verhaal te doen, nog voor dat ik weer verder ging hoorde ik dat de man zijn honden weer terug had gekregen door wandelaars die de honden hadden gevangen. Daarna kostte het weer wat moeite om de vaart er weer in te krijgen maar dit lukte wel aardig. Daarna de wedstrijd zonder problemen uitgelopen maar een betere tijd als de dag ervoor zat er niet in.  

Terugblik op een eerste seizoen met de kar:
De honden hebben erg moeten wennen aan het lopen voor de kar en de nieuwe samenstelling met Laia erbij. Het is elke keer wat beter gegaan en ik heb er dan ook erg veel zin in om Kento volgend seizoen mee te gaan nemen met de kar. Het zal wel weer even puzzelen worden welke hond op welke positie gaat lopen maar ik heb er zin in. Nu nog de honden wat aftrainen en dan kunnen zij lekker vakantie gaan houden tot september. 

20 februari 2014

De planning in januari was om in februari Nicolette te helpen bij de Trans Thuringia (een wedstrijd over 300km in een week) en vervolgens zelf mee te doen bij het NK in Sankt Ulrich am Pillersee (Oostenrijk). Maar het weer deze winter laat zich niet voorspellen en is voor mushers een echte horrorwinter. Allereerst ging de TT niet door en nu ik dit typ weet ik ook dat het NK is afgelast. Nadat de TT niet door ging ben ik gaan kijken waar ik dan heen zou kunnen gaan. Ik vroeg aan Ron (een vriend) waar hij heen ging en hij stelde voor om met hem mee te gaan en hem te helpen bij het Wereldkampioenschap in Zwitserland.  Op naar Zwitserland dus! Eerst een paar dagen zelf kunnen trainen en vervolgens naar het WK geweest in Kandersteg.
250 teams deden er mee en uit allerlei verschillende landen.
Wat beelden van het WK gemaakt vanuit de lucht. www.youtube.com/watch?v=On3o1E1RSJQ   
Het was een mooie en leuke ervaring om mee te maken en ik heb er erg van genoten. Op de foto loop ik met 3 honden in een sneeuwstorm. De sneeuwstorm was erg heftig en had de caravan die aan de auto zat 2 meter verplaatst. Daarna zijn we gaan schuilen maar het had anders af kunnen lopen nu hadden we geen schade. 

Kuinderbos 14-15 december 2013

De afgelopen weken hebben we goed kunnen trainen dus met vol vertrouwen richting Kuinderbos 2013. 
De weersvoorspellingen waren goed het zou zaterdag licht regenen maar het zou voor de rest helemaal droog zijn. Helaas bleken deze voorspellingen niet geheel te kloppen voor het Kuinderbos. Vrijdagnacht heeft het langdurig geregend wat als gevolg had dat de trail erg nat was geworden en op sommige plaatsen was veranderd in een modderpoel. Dit wetende goed van start gegaan zaterdag's. De honden werkten keihard en liepen op de betere plekken goed door maar op de plekken waar het dikke blubber was hadden ze het erg zwaar en moest ik veel meehelpen om de vaart er een beetje in te houden. Resultaat 9e van de 14 teams.
Zaterdagnacht had het weer de hele nacht geregend dus de trail was alleen maar erger geworden. De start op zondag was niet zoals het moest Ima was dol en ging in plaats van naar voren naar achteren om de andere honden uit te dagen om te spelen. Dit kost tijd en concentratie van de andere honden dus het duurde maar liefst 1 kilometer voor dat het lekker begon te lopen. De trail was erg zwaar maar met de hulp van mij trokken ze de kar wel door de zware blubber heen. Er viel voor de honden geen vaart te maken in de zware blubber maar er werd wel keihard gewerkt de lijnen stonden strak. Dan kun je als baas alleen maar mee helpen waar je kunt om een beetje vaart te houden en alleen maar trots zijn dat je honden zo hun best doen om te werken. Eindresultaat 10e plaats van de 14 startende teams in mijn klasse. 

Hardenberg 2013 15-16-17 november

Na de Kempentrail kon het alleen maar beter gaan met de honden had ik de verwachting. De laatste training voor Hardenberg ging niet zoals het moest. Het team weigerde te lopen. Ze begonnen pas te werken toen ik ze het sein had gegeven dat ze terug naar de auto mochten. Met niet al te veel verwachtingen ging ik dan ook naar Hardenberg. Zaterdag's was de start goed en liep het met wat kleine onderbrekingen niet slecht. Wel 1 van de langzaamste van alle teams maar oké het liep. Zondag's stond ik echter na 50 meter al stil omdat Laia dacht dat ze moest poepen. Maar er kwam niets dus weer verder maar na 50 meter weer stil, weer Laia die dacht dat ze wat moest. Weer niet en pas bij de derde stop ging zij wat doen. De hele spirit was uit het team en al snel werd ik ingehaald. Daar kon ik wel achter aan maar dat team liep na 1 kilometer ook niet meer. Vervolgens zijn wij samen maar richting finish gegaan. De honden trokken wel maar er zat geen vaart in. Resultaat 20e van de 21 startende teams. Volgende wedstrijd 14-15 december in het Kuinderbos. 

26-27 oktober 2013 Kempentrail

Kempentrail 2013. 3 jaar geleden liep ik hier mijn eerste wedstrijd alleen met Ima voor de step. 3 jaar later sta ik aan de start met een kar met 3 Malamuten er voor en nummer 4 aan de stake out. Zo ben ook ik in de valkuil van het mushen gevallen. Het begint met 1 hond en voor dat je het weet heb je een heel span. Ik beleef veel plezier aan de sport en had veel zin om te starten aan deze wedstrijd. 170 deelnemende teams deden aan deze wedstrijd mee. Helaas zat ook hier de temperatuur tegen. Er lag een trail voor 5 kilometer maar hij is uiteindelijk vanwege het weer ingekort naar 2,6 kilometer. Zaterdag's gingen de honden redelijk van start maar na 500 meter doken de honden de kant in. Hunter trok het team aan de kant en de rest kreeg hem niet verder mee en besloot ook maar even te gaan snuffelen. Na wat moeite kreeg ik het team weer aan het lopen maar lekker liep het niet. Na dat ik was ingehaald door wat andere teams leken ze er weer zin in te hebben. Maar halverwege viel de snelheid terug en besloten ze weer even pauze te nemen. Daarna hebben ze op hun gemak het rondje afgemaakt. Niet tevreden maar ik besef mij ook dat de overgang van de lichte step naar de zware kar wennen is voor de honden en daarnaast is het voor Laia pas de 2e wedstrijd die zij mee loopt. Aan het einde van de middag heb ik met mijn neefje Luca mee gedaan aan het kinder rennen. Dat wat wil zeggen dat kinderen alleen of bij iemand op de kar ook mee doen aan de wedstrijd. Luca ging bij mij voor op de kar (Van Kim en Ferry) met Laia en Ima samen ervoor. We moesten een rondje afleggen van 400 meter. De honden liepen onwijs goed en op sommige stukken ging het echt wel hard. Luca vond het fantastisch en genoot. Alle kinderen kregen dezelfde prijs en werden op het podium gezet. Helemaal super. Foto's hiervan plaats ik in het foto-album.
Zondag's moest ik weer vroeg starten. De temperatuur was iets lager dan de dag ervoor maar precies op het moment dat ik bij de start stond kwam er een enorme hoosbui naar beneden. Honden, musher ik dus en Ivo die mij even naar de start hielp compleet doorweekt. Een fijne start dus. Na het aftellen vetrok het team best aardig maar na 300 meter stond ik wederom stil en was er geen beweging meer in te krijgen. Hunter blokkeerde het team en ik stond vast. Gelukkig werd ik al na anderhalve minuut ingehaald en gingen de honden daar achter aan jagen. Ik was al blij dat er weer beweging in zat. Uiteindelijk 13e geworden van de 15 startende teams. De volgende wedstrijd is 16-17 november. Het zal hard trainen worden om daar de honden weer goed van start te laten gaan. 

Westerlo 19-20 oktober 2013

Het weekend van 19 en 20 oktober was het tijd voor de 1e wedstrijd van het seizoen. Voor het eerst aan de start met een kar en met 3 hondjes.
Het weer zat ons helaas niet mee het was warm en vochtig daardoor werd er vroeg gestart zodat iedereen toch zijn rondje kon lopen. De trail was zwaar maar wel erg mooi met veel bochten en smalle paden wat mijn honden normaal gesproken wel fijn vinden. Het was voor de honden erg wennen aan de kar in combinatie met de zware trail. Resultaat een 5e plek van de 7 deelnemers in de 4 honden klasse met Malamutes. Ik ben tevreden met de inzet van de honden en ik heb een gezellig weekend gehad. Net als vorig jaar was het goed georganiseerd. 


Maandag 25 februari 2013

Ik heb al een tijd niets geschreven dus even een korte samenvatting hoe de afgelopen twee maanden gegaan zijn. 
Allereerst de wedstrijd van de DASSC in Zeewolde. Doordat er niet genoeg Malamuten en of Samojeden waren in de stepklasse 2 werd er niet apart beoordeeld. Ik ben uiteindelijk 9e van de 22 steppers geworden. Een prima resultaat.

Begin januari ben ik net als vorig jaar naar Winterberg geweest. Helaas lag er dit maal niet genoeg sneeuw om te kunnen sleeën. We hebben wel de hele week lekker kunnen trainen met de step en of kar. En het was een gezellige week.

Eind januari was zoals altijd de Peel en Maas challenge. Een grote wedstrijd in Nederland waar over het algemeen veel deelnemers zijn. Ook dit jaar waren er veel deelnemers. Ik ben met twee honden gestart in de stepklasse. De temperatuur was goed en de honden liepen lekker. Ik ben uiteindelijk als 3e geëindigd.  http://youtu.be/2gUr3yQoa4A Filmpje Peel en Maas.

Trans Thuringia
8 februari ben ik naar de Trans Thuringia in Duitsland vertrokken. Daar wordt jaarlijks een lange afstands wedstrijd gehouden. Er deden veel Nederlanders mee en ik was uitgenodigd om dit eens te komen bekijken. Ik ben er de hele week geweest en heb daar in de omgeving heerlijk kunnen trainen met mijn eigen honden. Ik heb die week 60 kilometer getraind. Het is een prachtige omgeving en het was onwijs gaaf om mee te maken. De foto's staan in het fotoalbum op de site.

Hammerbrücke 2013
Op uitnodiging van Luud en Tiny ben ik op 15 februari naar Hammerbrücke gereden voor mijn eerste sneeuw wedstrijd.
In Hammerbrücke wordt jaarlijks een sledehondenwedstrijd gehouden. 
Het wordt gehouden in een klein dorpje en valt samen met een wedstrijd ijssculpturen maken. Een grote happening dus. Er waren onwijs veel mensen om te kijken en ook langs de trail stonden veel mensen te klappen en aan te moedigen. De afstand die ik af moest leggen was 8 kilometer. Tussen het hoogste punt en het laagste punt van de trail zat 200 meter hoogteverschil dus er zaten heel wat klimmen en afdalingen in. De honden vertrokken zaterdag niet verkeerd maar werden denk ik toch wat afgeleid door alle mensen die langs de kant stonden te klappen en te roepen. Ze begonnen minder te lopen en Hunter wordt dan al gauw onzeker en gaat dan liggen. Ik kreeg de honden wel weer aan het lopen en wist vervolgens een team wat voor mij gestart was in halen. 
Al met al hadden de honden niet slecht gelopen op de zware trail en stond ik op zaterdag 1e van mijn klasse. Zaterdagavond was er een gezamenlijke mushermaaltijd op het terrein waar ook de ijssculpturen gemaakt werden met muziek en tombola. Het was goed georganiseerd. 
Op zondag mocht ik als 1e van de klasse starten. Ik zag bij de start al dat Hunter geen zin had en die ging ook al vrij snel liggen. Ik kreeg hem niet meer aan het lopen en kon voor het oog van 50 roepende/schreeuwende mensen niet anders doen dan te wachten tot dat er iemand voorbij kwam die achter mij gestart was. Ik werd na een aantal minuten ingehaald en de honden gingen er achteraan. Ik ben er achter gebleven zodat de honden wat hadden om op te jagen. De laatste kilometer konden de honden het tempo niet meer bijhouden en moest ik flink meehelpen om naar de finish te komen. Zowel de musher als de honden kwamen kapot over de finish. Het resultaat mocht er wel wezen ik ben 1e geworden in de klasse. Ik kreeg een mooie beker en oorkonde en een schemerlamp 
Een goed weekend voor mijn 1e sneeuw wedstrijd en het was vooral een super gezellig weekend met Luud & Tiny en Jan & Anja. Bedankt Tiny en Anja voor de mooie foto's die verderop de site te vinden zijn. 

http://youtu.be/ykAlntF1U3I  Beelden van Hammerbrücke.

Maandag 26 november

Wedstrijd Hardenberg 17-18 november.
Vorige week wedstrijd te Hardenberg gehad van Mushing Holland. 
Een goed georganiseerde wedstrijd met veel deelnemers (90 teams) en een mooie trail. Tweede keer in Hardenberg was weer een succes. 
Op zaterdag waren de hondjes in top vorm ze liepen onwijs goed. In maar 13 minuten en 44 seconden kwam ik over de finish. Ze waren super geconcentreerd en hadden een lekker tempo. Het resultaat hiervan was de 1e plaats in de tussenstand. Op zondag ging het helaas een stuk minder. Bij de start zag ik al dat er minder spirit was dan op zaterdag. Na de eerste bocht stopte ze ook met rennen en gingen verder in wandelpas. Al gauw werd ik gelukkig ingehaald en kon ik aanhaken bij diegene. Daarna liepen ze een stukje beter maar lang niet het tempo wat ze normaal aan kunnen. Ik heb er zondag 18 minuten en 20 seconden over gedaan dit was gelukkig wel genoeg voor de tweede plek in de klasse met Malamutes en Samojeden.

Mijn zus Rimkje mocht met twee Alaskan Malamutes van iemand anders lopen. Het was haar eerste sledehonden wedstrijd en zij werd knap 3e achter mij. Ik heb bij Rimkje de camera op de step gezet op zaterdag. Dit filmpje is hier te zien.

Zondag 11 november 2012

Een weekend waar ik met gemengde gevoelens heen ben gegaan. Zoals elders op mijn site te lezen valt is Lightning op vrijdag 9 november 2012 ingeslapen. Lightning is op woensdag 7 november tijdens het spelen met zijn zusje Laia ongelukkig gebotst. Daar heeft hij een gebroken nekwervel bij opgelopen die na veel onderzoek niet te herstellen viel. Hij had zoveel pijn en de kans dat hij zou herstellen zou maar 20% zijn waardoor de keuze is gemaakt de grote kanjer in te laten slapen. Een moeilijk maar dapper besluit. Dit gebeurde vrijdagmiddag en ik zou eigenlijk vrijdagmiddag al naar Kuinderbos afgereisd zijn voor de wedstrijd daar. Uiteindelijk ben ik vrijdagavond op mijn gemak die kant op gegaan met de gedachte dat ik wel wat afleiding kon gebruiken en dat ik die daar wel volop zou gaan krijgen. Ik werd echt super ontvangen en heb onwijs veel steun gehad van vrienden en collega mushers daar. Bedankt daarvoor!
Ook heb ik gewoon mee gedaan met de wedstrijd. Ik had mij vooraf als doel gesteld om in de nagedachtenis van Lightning extra mijn best te doen voor een goed resultaat dat verdiende hij. 
Op zaterdag bleek ik supersnel te zijn en heb ik de 5 kilometer in 15 minuten gedaan. Dit zorgde voor een 4e plek van de 18 deelnemers in de stepklasse met twee honden. 
Mijn doel voor de zondag was om deze plek minimaal vast te houden en een poging te doen om nog een plekje te stijgen. Helaas was de drive van de honden iets minder als op de zaterdag en deed ik er 17 minuten over. Toch ben ik 4e gebleven en dat tussen voornamelijk husky teams die over het algemeen veel sneller zijn. Een mooi resultaat waar ik tevreden over kan zijn. 

Zondag 4 november 2012

Een tijd geen verslagen geschreven. Er is veel gebeurd in de tussentijd.
Laat ik beginnen bij het informatie en praktijk weekend van de DASSC.
Het was een leuk en leerzaam weekend. Er waren tal van oefeningen waarbij je als musher op de proef gesteld werd maar de honden ook.
Zo moesten wij tegemoet komende teams passeren, een gewonde musher helpen, het team omkeren bij een verkeerde afslag en hadden wij te maken met fietsers op de trail. Ik heb veel van dit weekend opgestoken en heb er ook zelfvertrouwen van gekregen. Mijn hondjes deden het namelijk erg goed.
Verder heb ik ook lekker kilometers kunnen trainen dus al met al een geslaagd weekend. 

Een week later (19-21 oktober) was het tijd voor de eerste wedstrijd van het seizoen.
Voor het eerst waren Rimkje en ik naar Westerlo België.
Voor een wedstrijd op de Gipsy horse range. De naam zegt het al een echte paarden range waar dus ook rodeo wedstrijden gehouden werden op zaterdagavond. Het was het weekend warm waardoor ik ervoor gekozen heb om goed om de honden te denken en niet voluit te gaan. Ik heb de honden lekker laten lopen op eigen tempo en ben uiteindelijk 10e van de 18 deelnemers geworden. 
Een leuke wedstrijd en de sfeer er om heen was ook erg goed. 

De wedstrijden volgden snel achter elkaar in de maand oktober op 26-27 en 28 oktober was de Kivo Kempentrail. 3 jaar geleden ben ik daar met de sledehondensport besmet bij mijn eerste wedstrijd. Het is één van de grotere wedstrijden met veel deelnemers uit verschillende landen. 
Ook dit jaar was dit evenement weer goed opgezet en er was een mooie trail uitgezet. Doordat er meerdere deelnemers met Alaska Malamuten in de stepklasse waren heb ik ook nog een prijs in ontvangst mogen nemen. Ik ben 3e geworden. Altijd leuk om een resultaat te zien al gaat het vooral om het plezier en de gezelligheid. 


Zondag 29 september 2012

Het eerste weekend zit er weer op, het sledehondenseizoen is nu echt begonnen.
Dit weekend waren wij in Chaam waar het informatie en trainingsweekend werd gehouden door de SSC-NL. Een prachtige locatie met veel ruimte en een leuke trail.
De trail was 2,5 kilometer lang en ging dwars door de bossen van Chaam. 
Vrijdagavond heb ik een ronde gedaan in het donker. De trail was voorzien van lichtgevende bordjes wat ervoor zorgde dat iedereen de afslagen op tijd kon zien en veilig terug kon keren.
Ik train wel vaker in het donker maar dit was toch weer wat nieuws want er was een mogelijkheid dat je ook andere honden tegen zou komen. De honden liepen erg lekker vrijdagavond, ze hadden er veel zin in en de temperatuur was goed. Na de finish waren ze dan ook wel wat energie kwijt maar hadden zo nog een rondje kunnen hebben. Zaterdagochtend heb ik dan ook twee rondes gedaan om de honden echt lekker te kunnen trainen. Onder het kopje beleef het mee valt terug te zien hoe het zaterdagochtend verliep.
Zaterdag hadden de honden wel echt genoeg gehad na die 5 kilometer en hebben zij de rest van de dag ook lekker kunnen uitrusten. Zondag heb ik Ima en Hunter uit elkaar gehaald en ben ik met Ima gaan steppen en is Rimkje (mijn zus) met Hunter achter mij aan gegaan. Dit was voor beide honden vreemd omdat zij inmiddels gewend zijn om samen de step te trekken. Maar naar 50 meter hadden zij allebei door dat zij het zelf moesten doen en gingen zij er ook allebei voor. Voor een eerste weekend is 10 kilometer trainen echt niet verkeerd😎. We hebben nu een weekje rust en dan volgt het volgende weekend weer. De kop is eraf tijd om kilometers te gaan maken met trainen.  

Peel en Maas challenge 4 en 5 februari

Vorige keer schreef ik dat de planning was om in Januari naar de sneeuw te gaan. Het plan is gewijzigd de bestemming en de datum zijn inmiddels bekend. Ik ga van 17 t/m 20 februari naar Winterberg, Duitsland. We gaan daar met z'n vieren heen, met 9 Husky's en met mijn twee Malamuten.
De Peel en Maas challenge:
Als er over een paar jaar weer een lange file op de Nederlandse wegen komt te staan zal er vast weer gevraagd worden waar was u op vrijdag 3 februari. Op deze vrijdag stond er meer dan 800 kilometer file, goed voor een top 5 vermelding. Wat was er nou eigenlijk aan de hand? er was wat sneeuw gevallen en iedereen moest zo nodig daardoor om 15:00 al thuis zijn Nou ik heb het geweten hoor. Mijn zus en mijn kleinste neefje gingen gezellig met mij mee op naar Limburg. Doordat het 's ochtends hier flink gesneeuwd had duurde het wat langer voordat we konden vertrekken. Uiteindelijk konden we rond 14:30 gaan rijden. Al na een half uur stonden we vast op de snelweg alles stond stil en we konden af en toe een paar meter rijden. Dit ging zo anderhalf uur door, waarna we weer een stuk konden doorrijden. Helaas stonden wij bij Utrecht weer 1,5 uur vast of konden we langzaam, lees stapvoets doorrijden. Deze verschrikkelijke omstandigheden zorgde ervoor dat wij er niet binnen 3 uur waren, maar er liefst 6,5 uur over deden om op de plek van bestemming aan te komen. Het ergste was nog dat de anderen (met wie ik eigenlijk altijd eet op vrijdagavond als we wedstrijden hebben)  op ons zaten te wachten met eten. Want ik zou het eten dit keer verzorgen. Uiteindelijk hebben we de macaroni maar de volgende middag gegeten want niemand had meer zin om te eten.
De wedstrijd:
Er lag amper sneeuw in Helden maar het vroor wel goed. Het parcours/de trail was daardoor keihard maar de temperatuur was voor de honden natuurlijk super gunstig. Doordat ik vrijdagavond te laat was voor de stepkeuring moest dit zaterdagochtend vroeg gebeuren. Waar ik al bang voor was, was ook gebeurd mijn achterrem zat compleet vast gevroren. Dat zou afkeur van de step betekenen en dus ook dat ik met mijn eigen step niet mocht gaan starten. Gelukkig had mijn buurman een gasbrander mee. Hij had  hem alleen al uitgeleend aan iemand anders. Dus ik ben maar die kant op gegaan om te kijken of wij mijn rem ook even konden ontdooien, hij stond namelijk met hetzelfde probleem. Wat wil je ook met -18.
De brander ging te hard en werkte daardoor niet optimaal dus dan maar met de fohn die weer te gebruiken was door een aggregaat. Dit ging super en na een half uur tot drie kwartier konden we dan eindelijk de steppen gaan laten keuren.
Allebei werden ze goed gekeurd en kon ik mij klaar gaan maken voor de wedstrijd. Om 11:36 mocht ik starten. We gingen goed van start en het liep goed tot dat Ima het nodig vond om te moeten poepen onderweg. Ze was expres al goed uitgelaten maar prinsesje moest nog een keer. Dit kostte een hoop tijd maar we konden weer verder. Helaas liepen er honden op de trail wel is waar netjes aangelijnd en aan de kant maar toch vonden die van mij dat zo interessant dat zij de honden wel even van dichtbij wilden bekijken. Ze stonden daardoor haaks naast mijn step en ik kon ze nog net tegenhouden. Weer een hoop tijdverlies en ik werd ingehaald door de musher die 2 minuten na mij was gestart. Samen zijn we naar de finish gegaan. De concentratie was weg bij mijn honden en er was een verminderde wil om hard te lopen ze volgden de musher voor mij alleen nog maar.
Zondag's mocht ik weer om dezelfde tijd starten. Dit keer waren de remmen nog goed en kon ik zonder problemen starten. De start was echt super de honden gingen als een speer. Ze liepen erg goed tot dat ik helaas weer een hond tegenkwam op de trail. Ik krijg het nog niet voor elkaar dat de honden dan geconcentreerd doorlopen. Ze willen er te graag heen. Daarna heb ik de honden wel weer aan het lopen gekregen en ben ik wel tevreden met de tijd die we uiteindelijk gelopen hebben.  Zie het fotoalbum voor foto's van het weekend.

Weekend omgeving Winterberg 2012

Eindelijk was het zover voor het eerst met de slee met de hondjes. Met ze 4en richting Winterberg. Wiljo en Mariette van Okago met de huksy's en Irma met haar grote husky team.
Ik vetrok donderdag naar Nijmegen om daar te overnachten bij Irma om vervolgens vrijdag om 5:15 te vertrekken naar Winterberg. Na een rit van 4,5 uur kwamen wij aan bij ons huisje. Ik was met Irma mee gereden in het vrachtwagentje. Daar aangekomen wilden wij de klep open doen van de vrachtwagen om de hondjes er uit te halen.
De klep ging helaas niet open. Na een hoop pogingen ging hij gelukkig open en konden de honden er uit. Daarna zijn wij gaan uitpakken en zijn wij het gebied gaan verkennen. We zaten 12km van Winterberg en dus niet in de drukte van de skipistes. De eigenaar van het huisje wist verschillende plekken waar wij terecht konden om te sleeën.
Zaterdagochtend stonden wij vroeg op om te gaan sleeën. Helaas ging de klep van de vrachtwagen weer niet open en konden de honden van Irma er niet uit. Zij is vervolgens naar de garage in de buurt gereden maar de garage kon haar niet helpen. Irma moest daardoor terug naar huis toe. Het was op dat moment erg dubbel. Irma moest zonder te sleeën weer naar huis en ik kon blijven en terug rijden met Wiljo en Mariette. Zaterdagmiddag zijn wij toch maar gaan sleeën doordat het dooide was de sneeuw niet helemaal perfect, maar we konden even rustig oefenen met sleeën. Het viel niet mee aangezien we hellingen en afdalingen van een meter of 10 tot 15 tegen kwamen. Berg op was het daardoor erg zwaar voor de honden en berg af ging het zo hard dat het moeilijk was om de slee te sturen. Ik viel er daardoor ook bijna af en kon mij nog net met één hand aan de slee vast blijven houden. We hebben zaterdag ongeveer 6-7 kilometer gedaan.
Zaterdagavond en zondagochtend was er weer verse sneeuw gevallen en daardoor ging het zondag een stuk gemakkelijker en sneller. We hadden een mooie plek gevonden waar we konden sleeën. Dit was een langlaufgebied in een groot bos. Zaterdag kwamen wij niet veel mensen tegen maar zondag was het door de nieuwe sneeuw en het mooie weer een stuk drukker. Door rekening met elkaar te houden konden zowel de langlaufers, als wij goed van de ruimte gebruik maken. Veel mensen vonden het prachtig om te zien en namen foto's en wilden de honden knuffelen. Door dit toe te staan en de tijd te nemen voor de mensen  hebben wij heerlijk kunnen trainen en waren er ook geen problemen. Zondagochtend hebben Wiljo en ik 10 kilometer gedaan in 1 uur en een kwartier. Zondagmiddag zijn wij gaan wandelen in een sneeuwstorm. Dat was echt heerlijk we zijn 1,5 uur onderweg geweest. Er viel in een uur 10 tot 15 cm sneeuw bij. Maandag hebben we ook nog een klein rondje van 4 tot 5 kilometer gedaan. Door de verse sneeuw konden wij nu vanaf ons huisje starten.
Daarna was het helaas alweer tijd om op te gaan ruimen en aan de terug rit te beginnen. Het was een geweldige ervaringen en ik kan niet wachten om volgend jaar daar terug te keren. (Zie ook het filmpje en de foto's)

Kuinderbos 10 en 11 december 2011

Storm, hagel en regen zomaar wat weersomstandigheden die ik vrijdagmiddag had onderweg naar Bant. Gelukkig was ik op tijd over de afsluitdijk een paar uur later stond iedereen vast door een groot ongeluk.
Dat ik aankwam in Bant viel er nog één flinke bui en daarna is het gelukkig het hele weekend droog gebleven.
Dat het flink geregend had was goed te zien aan het terrein. We werden met de trekker het terrein opgetrokken omdat het anders helemaal stuk gereden zou worden.
Zaterdag mocht ik rond 12:30 mijn rondje gaan doen. Ik had de hele week niet kunnen trainen en de honden hadden er zichtbaar weer zin in. Ze stonden 's ochtends al te stuiteren. Het was goed te merken dat ze er zin in hadden. Ze liepen echt super, over 4,7 kilometer deden ze 15 minuten en 33 seconden. Er had nog meer in gezeten maar dat lag eerder aan mij dan aan de honden. Door een stuurfoutje en de modder gleed ik onderuit. Gauw weer verder maar toch wat tijd verloren.
Op zondag gingen we goed van start met volle vaart de eerste bocht in.
Halverwege was de spirit er een beetje uit en was de concentratie ook even weg.
Door rustig te blijven en de honden weer even te motiveren werd de snelheid toch weer opgepakt. Ze hadden het zichtbaar zwaarder dan zaterdag. De tijd was niet verkeerd 16 minuten en 11 seconden. Met deze tijd zijn wij toch maar weer knap 7e geworden van de 12 teams. En dat met een Alaskan Malamute team tussen de snellere Siberische husky's. Kortom ik tevreden en de honden ook.
Nu zijn er voorlopig geen wedstrijden in Nederland doordat de meeste teams naar de sneeuw gaan. Zelf hoop ik in Januari een weekend of een lang weekend te gaan sleeën met de hondjes.Pampa 3 en 4 december 2011

Afgelopen weekend was ik in België, naar de Pampa. De Pampa wordt jaarlijks gehouden. Normaal gesproken is er een wedstrijd en een trainingsweekend, dit jaar werd er alleen een trainingsweekend gehouden.
De Pampa staat bekend om een nat en zwaar parcours.
Het was droog toen wij aankwamen vrijdagavond. Er staat wij omdat mijn zus en neefje gezellig mee waren dit keer.
Zoals het hoort bij de Pampa begon het vrijdagnacht te regenen en het stopte pas zaterdagavond. Zaterdag was het daardoor erg zwaar doordat het hard regende en de trail erg modderig was. Zowel zaterdag als zondag ging ik samen met vrienden van start. Zaterdag hebben we 5 kilometer gelopen en liep ik met Ima en Hunter. Ze liepen erg goed en kwamen moe en voldaan weer terug. Hunter werd echter zaterdagmiddag ziek. Daardoor heb ik zondag alleen met Ima gelopen.
Zondag wilden wij 7 kilometer lopen maar door onbekende reden hebben wij ruim 9 kilometer gedaan. Ima was helemaal kapot. Maar wat heeft ze onwijs goed gelopen.
Ze hield het tempo er goed in en de lijn bleef strak staan tot het einde.
Ik mistte wel de kracht van Hunter en ik hoop dat hij volgende week weer lekker mee kan lopen.


Verslag Hardenberg 20 november

Afgelopen weekend weer een sledehondenwedstrijd op een nieuw locatie.
Als vervanger van Grolloo vond de wedstrijd van Mushing Holland dit jaar plaats in Hardenberg. Qua weer was het een super weekend. Eindelijk moest de winterjas en de thermo-kleding aan, want het was fris.
Zaterdag mocht ik rond 13:15 van start. Ze gingen goed van start maar raakten op een kruispunt even in de war. Ze wilden links af slaan,waar we rechtdoor moesten.
De honden waren gelijk even van slag, gelukkig werd ik gelijk ingehaald door een vriend. Daar gingen ze gelijk achteraan en samen zijn we naar de finish gegaan. We konden mooi afwisselen, hij eerst een stuk voorop, dan ik weer een stukje. Uiteindelijk heb ik over 4,8 kilometer ruim 16 minuten gedaan.
Rond 15:30 was de laatste gefinisht en was er tijd om even lekker te zitten.
'S avonds een bbq met z'n allen in de grote tent en daarna hadden we zoals vaker bij zo'n sledehonden weekend weer een gezellige loterij met mooie prijzen. Deze prijzen worden gedoneerd door bedrijven en soms ook door deelnemers.
Het was weer een succes. Rond een uur 23:30 werd het tijd om lekker te gaan slapen.
Zondagochtend begonnen de eerste honden rond 7:15 te janken. Wat is dat toch een super gaaf geluid. Het begint ergens in een hoek en het gaat het hele terrein rond. Het is een soort wave maar dan onder de honden.
Zondag moest ik 13:08 starten. Van 9:30 tot een uur of twaalf heb ik net als op zaterdag anderen helpen starten. Er zijn teams waar bijvoorbeeld 10 honden voor de kar gaan en die krijg je niet in je eentje of met z'n tweeën rustig naar de start. De honden willen op dat moment maar één ding en dat is rennen. Dan is het fijn als er wat mensen helpen met de honden in toom te houden.
Na dat iedereen goed van start was gegaan ben ik de eigen honden gaan verzorgen. Eenmaal bij de start zag ik dat Ima afgeleid was door een andere hond achter mij. Ik zag haar al een aantal keer achterom kijken maar had de goede hoop dat ze goed van start zou gaan. Helaas Ima besloot achteruit te gaan in plaats van vooruit. Het gevolg was dat beide honden in de knoop raakten.
Al snel had ik ze weer goed staan en konden we van start. Het ging een aantal meter goed toen ze plots beiden de kant in doken. Weer zaten ze in de knoop met de lijnen. Het duurde even voordat ik ze weer uit de knoop had toen was ik inmiddels al ingehaald door degene die twee minuten achter mij was gestart.
Daar wilden ze maar al te graag weer achteraan maar ik koos er voor om wat afstand te nemen zodat ze wel hun eigen tempo konden lopen. Ze liepen op dat moment erg goed en we waren sneller als degene voor ons. Dus al gauw haalde ik hem weer in maar toen besloot Hunter dat, dat niet bedoeling was. Hij ging uit het niets in een keer liggen, gevolg ik moest vol in de remmen om niet tegen hem aan te rijden. Ik liet mij toch maar weer inhalen omdat ik al aan Hunter merkte dat hij anders niet al te gauw van plan was om verder te lopen. Jagend op degene voor mij heb ik in 18 minuten en 30 seconden de finish gehaald. Achteraf gezien denk ik dat de honden toch zaterdag te veel hebben gegeven.
Na de wedstrijd heb ik veel bezoekers uitleg kunnen geven over de sport en over de honden. De honden werden uitgebreid geknuffeld en zijn er veel foto's van de honden gemaakt. Ik heb veel leuke reacties gehad over de honden maar ook over de sport. Ik vond het gaaf om te zien dat er zo veel belangstelling was voor dit evenement.

Maandag 7 november

Afgelopen weekend een wedstrijd op een nieuwe locatie namelijk Zeewolde.
Het parcours (ook wel Trail) was onwijs gaaf met heuvels, haakse bochten en smalle paden. Ik train vaker op mountainbike paden dus de honden waren wel thuis op dit terrein.
Helaas werd er zaterdag vanaf een uur of 11 niet meer gestart omdat de temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid begon te stijgen. Het werd te gevaarlijk voor de honden om verder te gaan een terechte beslissing dus van de wedstrijdleiding. Vervolgens ben ik maar lekker in zonnetje gaan zitten en heb ik genoten van het mooie weer. Ter voorkoming van hetzelfde probleem als op zaterdag werd er eerder gestart op zondag. Ook werden de intervallen tussen de start verkort zodat er kort op elkaar gestart werd. Even over 10en mocht ik dan ook eindelijk mijn rondje doen. De start ging super de honden gingen er vol voor.
Helaas werden ze afgeleid door een bezoeker die een halve meter van de trail stond. De honden stopte met rennen en wilden naar de andere honden toe.
Ik heb de bezoeker vriendelijk verzocht om of naar achteren te gaan of door te lopen. De man besloot snel over te steken en ik kon mijn weg vervolgen. Ik was inmiddels ingehaald door de degene die een minuut achter mij startte.
Mijn honden zagen hem nog in beeld en besloten de achtervolging in te zetten.
Dit ging erg goed, ze konden goed volgen maar hadden niet genoeg power over om in te halen. Vooral de laatste kilometer was erg zwaar en heb ik de honden moeten helpen om de vaart er in te houden. Het resultaat was dat ik goed in de middenklasse heb mee kunnen komen. De honden zaten er goed doorheen en hadden voor mijn gevoel alles gegeven. Dan kun je alleen maar trots zijn op je honden en ze belonen voor hun inzet😉.
Al met al, weer een super weekend op een prachtige locatie, ik hoop dat wij daar volgend jaar weer mogen komen.

1 november 2011

29 en 30 oktober was het dan eindelijk zo ver. Op naar Knegsel voor de Kempentrail.
De eerste wedstrijd van het seizoen kon beginnen. Voor mij een leuk weerzien met mensen met wie ik vorig jaar had kennis gemaakt. Vorig jaar had ik daar namelijk mijn allereerste wedstrijd gelopen met Ima. Het is onwijs snel gegaan in één jaar: van één hond naar twee honden, een grotere auto, een caravan.
Het was helaas een warm weekend waarbij de temperatuur opliep naar een graad of 17-18. Dat zijn geen ideale temperaturen voor een sledehondenwedstrijd.
Toch gestart maar de hondjes hadden beide dagen veel last van de warmte.
Zaterdag's hadden ze beiden niet echt zin om te lopen en had ik moeite om de honden te motiveren. Gelukkig werd ik ingehaald en gingen de honden jagen op degene voor mij.
Op zondag wilden ze wel maar zat er weinig snelheid in. Ik was toch tevreden omdat ze toch de lijn strak hielden en de wil hadden om te werken.
Uiteindelijk zat ik qua tijd bij de laatsten over de gehele twee honden stepklasse maar was ik in de Malamute klasse 3e geworden. Het weekend was een mooi leermoment en ik hoop door de trainingen beter te worden.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Bonno | Antwoord 15.02.2012 00.45

Hey jongen,

Ziet er goed uit, lekker bezig en dat helemaal in Helden!
Dat is passie.

alex | Antwoord 11.02.2012 11.32

waar een fohn al niet goed voor is?

Rim en Mirko | Antwoord 08.02.2012 18.49

Volgende keer ben ik weer van de partij! Hopenlijk dan met een pluisebol rijker LD

Debbie van Tricht | Antwoord 07.02.2012 20.14

Wat is een weekend mushen zonder allerlei hindernissen hè
Je hebt al met al toch een mooi resultaat neergezet, leuk je weer te zien

Bep. | Antwoord 13.12.2011 19.48

Hoi Jillis, dit zijn mooie resultaten je hondjes doen het super!!
En nu wachten op heel veel sneeuw.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.03 | 17:08

wij vonden het een heel speciaal meisje .
Jammer dat het zo is gelopen.
Rust zacht meisje.
Liefs Tinyxxxxxxxx

...
09.09 | 18:19

Hallo,
Ik ben op zoek naar een hondenslee die je in de winter gebruikt, het is voor me biologie avond die ik ga geven in februari maar ik kan er nergens een vinden ik wil een huren voor 1 avond maar ik weet niet waar dat kan ik woon zelf in hellevoetsluis

...
06.03 | 20:50

wat is daar links te zien voor de honden?
Leuke foto!

...
29.09 | 18:19

Prachtig, veel succes met je doggie, leuke foto's

...
Je vindt deze pagina leuk